top of page

BEGELEIDING

Dit is een paragraaf. Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen.

ILB
Interne leerlingenbegeleiding

 

Heb je nood aan een goed gesprek?
Zoek je informatie, advies, hulp?

Je zal misschien eerst proberen met je vrienden of ouders te praten.

Op school kan je steeds terecht bij de klassenleraars, de vakleraars, de studiemeesters, leerlingenbegeleiders of iemand van de directie.

Kortom, er is altijd wel iemand op wie je kan vertrouwen en die naar je verhaal wil luisteren zonder dat hij je tot iets verplicht of het aan anderen doorvertelt. Deze mensen zullen jouw probleem steeds ernstig nemen.

 

Daarnaast zijn er op school drie leerkrachten die zich intensiever bezighouden met leerlingenbegeleiding. Deze leerlingenbegeleiders hebben zeker respect voor jou als opgroeiende mens. Zij aanvaarden dat je zoekende bent, fouten maakt, het nog niet helemaal weet.

Bovendien werken zij aan een open klimaat op school. Dit maakt het mogelijk dat leerlingen kunnen en durven uitkomen voor eigen meningen en ideeën.

Leerlingenbegeleiders hebben een eigen taak bij de opvang van leerlingen in moeilijkheden. Zij zijn niet altijd gespecialiseerde hulpverleners maar door hun ervaring hebben zij heel eigen mogelijkheden om jou te helpen. Een van hun taken is: de drempel tussen jou en de professionele hulpverleners buiten de school indien nodig te verlagen.

Loop je rond met vragen, grote of kleine problemen in de klas, op school, thuis of elders?

-  leer- of studiemoeilijkheden
-  studiekeuze en toekomstplannen
-  concentratie, motivatie, faalangst
-  gezondheid
-  roken, drugs, verslavingen
-  relaties (vrienden, thuis, leerkrachten,…)
-  seksualiteit
-  pesterijen, conflicten, bedreigingen
-  persoonlijke problemen, levensvragen

Hiervoor kan je steeds terecht bij de leerlingenbegeleider.

Leerlingenbegeleiders op school:

Griet Cleeren (griet.cleeren@hdc.ksleuven.be), eerste graad

Filip Van Ermen (filip.vanermen@hdc.ksleuven.be), tweede graad

Heleen Juchtmans (heleen.juchtmans@hdc.ksleuven.be), derde graad

Je vindt hen elke middag in het ILB-lokaal, of je kan ook een afspraak met hen maken.
Deze leerlingenbegeleiders hebben discretieplicht.

CLB
Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB)

 

VCLB Leuven (VCLB)

Karel Van Lotharingenstraat 5
3000 Leuven

Tel:     016 28 24 00             Email:     info@vclbleuven.be
 

Directeur:

Filip Mels
 

CLB-medewerkster voor onze school:

Frances Perquy, CLB-anker, alle leerlingen
De CLB-anker is het eerste aanspreekpunt voor leerlingen en ouders.


Naast de anker maken ook een arts en paramedisch werker deel uit van het CLB-team. Zij staan in voor de medische onderzoeken (1e en 3e jaar), vaccinaties en vragen over gezondheid.
 

Mathieu Lovenich, CLB-arts
Ann Buntinx, CLB-verpleegkundige
Zij staan in voor de medische onderzoeken (1e en 3e jaar), vaccinaties en vragen over gezondheid.


De namen, contactgegevens en een foto van de CLB-medewerkers vind je hier.


De CLB-ankers zijn aanwezig in onze school op dinsdag en vrijdag.

 

Wat en hoe?

Leerlingen en ouders kunnen bij het CLB terecht met vragen over leren enstuderen, studiekeuze, welbevinden en gezondheid. CLB-medewerkers geven informatie, advies, een korte begeleiding en verwijzen naar andere hulp als dit nodig is. Het CLB werkt aanvullend op de interne zorg van de school.

Het CLB biedt enkel hulp als er een vraag is van leerling, ouders of school en de leerling ermee instemt. Het CLB werkt in het belang van de leerling, onafhankelijk, vertrouwelijk en gratis.

Meer informatie vindt u op deze pagina en in deze brochure.
 

Hulp buiten school en CLB

Ook buiten school en CLB kunnen jongeren terecht voor hulp via gesprek, chat of telefoon.

Zorg
Visie op zorg in de scholen van KSLeuven

 

Elke school van de scholengemeenschap KSLeuven wil aan elke jongere gelijke kansen bieden op een kwaliteitsvolle vorming en opleiding. Ze schept op school een gunstig pedagogisch klimaat zodat elke leerling er zich goed voelt. Dit welbevinden vormt de voedingsbodem voor leer- en groeikansen. Ook streeft elke school naar zorgzaam onderwijs dat inspeelt op de noden van elke leerling. Ze bouwt een degelijk zorgbeleid uit op niveau van de school, de klas en van de individuele leerling.

 

De meeste leerlingen krijgen voldoende ontplooiingskansen binnen het normale klas- en schoolgebeuren. Sommige leerlingen hebben bijzondere noden ten gevolge van o.m. kansarmoede, een andere thuistaal, ziekte, een motorische of sensoriële beperking, een leerstoornis en/of een ontwikkelingsstoornis. De school wil de zorg voor deze leerlingen met specifieke noden opnemen binnen de grenzen van haar eigen draagkracht en in haar onderwijs zo goed mogelijk rekening houden met de noden van deze leerlingen.

 

Het zorgbeleid van elke school wordt gedragen door het volledige schoolteam. Toch spelen een aantal actoren een belangrijke rol: de directie, de leerlingbegeleider, de GOK-leraren, de klasleraren, de CLB –medewerker, BuSO-medewerkers en diverse externe ondersteunende organisaties.

 

Op niveau scholengemeenschap werken de scholen samen aan de uitbouw van het zorgbeleid door het uitwisselen van ervaringen en het verhogen van de expertise. Dit heeft geleid tot het maken van afspraken over de extra zorg waar elke school achterstaat en wil waarmaken. Tot nu toe zijn afspraken gemaakt over het aanbieden van zorg voor leerlingen met dyslexie, dyscalculie en autismespectrumstoornissen. Het is de bedoeling om over andere zorgvragen samen te overleggen en te komen tot een gezamenlijke aanpak. KSLeuven wil de scholen zo ver mogelijk ondersteunen in het realiseren van hun zorgbeleid en door samenwerking de draagkracht van de individuele scholen verhogen.

 

Info-documenten PDF

Dyslexie
Zorgpakket dyslexie/dyscalculie in de eerste graad van KSLeuven

 

Hieronder beschrijven we het basispakket aan zorg voor leerlingen met eengeattesteerde vorm van dyslexie of dyscalculie. Dit pakket geldt voor de eerste graad van alle scholen van onze scholengemeenschap. De maatregelen situeren zich op het niveau van het schoolbeleid, op het niveau van de klas en op het niveau van de individuele leerling. De individuele maatregelen gelden niet automatisch voor elke leerling met dyslexie of dyscalculie. De school zal voor elke leerling nagaan welke maatregelen wenselijk zijn. Dat gebeurt inoverleg met de leerling en de ouders. Niet alleen de school is bereid om zich in te zetten, ook van de leerling en zijn ouders wordt een engagement verwacht.
 

Maatregelen op schoolniveau

Elke school beschrijft haar beleid in de schoolbrochure en/of op de website en duidt een verantwoordelijke aan voor het uitvoeren van het dyslexie/dyscalculiebeleid (meestal leerlingbegeleider of coördinator, soms directeur of klassenleraar). De leerkrachten zijn geïnformeerd over de specifieke noden van leerlingen met leerstoornissen en de aanpak ervan en kennen het beleid van de school.

Om de noden van de leerlingen te leren kennen maken de scholen gebruik van de BaSO-fiche (indien beschikbaar) of duiden ouders de zorgnoden aan op het inschrijvingsformulier of zorgfiche. Indien één van de partijen het nodig vindt, wordt er een gesprek georganiseerd tussen de ouders, de leerling en (een) verantwoordelijke(n) van de school.

De afspraken over de bijzondere maatregelen voor de leerling met dyslexie/dyscalculie worden vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst. De school kan een vaste lijst van maatregelen hanteren of een lijst van mogelijkemaatregelen die in overleg met leerling, ouders en de school worden vastgelegd. De communicatie hierover gebeurt meestal schriftelijk onder de vorm van een voorstel naar ouders.

Alle leerkrachten zijn op de hoogte van de noden van de leerling en van de gemaakte afspraken en volgen dit op via klassenraden en oudercontacten. De dagdagelijkse begeleiding gebeurt door de klassenleraar of een vakleraar. Zowel de leerling, de ouders als de leerkrachten kunnen een tussentijdse bespreking aanvragen, indien ze dit wensen.
 

Maatregelen op klassenniveau

De leerlingen krijgen systematische instructie en oefening over studieplanning en –methode. Deze maatregel geldt voor alle leerlingen, maar is zeker voor leerlingen met een leerstoornis een belangrijke hulp.

Maatregelen op niveau van de individuele leerling

Hierna volgen maatregelen die kunnen toegepast worden voor leerlingen met een geattesteerde leerstoornis dyslexie/dyscalculie. Het attest of gemotiveerd verslag dyslexie/dyscalculie moet uitgereikt zijn door een multidisciplinaire dienst (CLB, revalidatiecentrum …) of een zelfstandig therapeut (logopedist, psycholoog of pedagoog) op basis van de wetenschappelijk aanvaarde criteria. In geval van twijfel legt de school het attest of gemotiveerd verslag voor aan het CLB.

 

De meeste maatregelen die zinvol zijn voor leerlingen met dyslexie, zijn dit ook voor leerlingen met dyscalculie en omgekeerd. Het bepalen en vastleggen van de maatregelen gebeurt in overleg met de leerling, de ouders en de school.

 

  • De leerstoornis en de voorziene maatregelen worden besproken met de klas indien nodig en indien de leerling dit wenst. (Deze maatregel geldt ook voor leerlingen met leermoeilijkheden zonder attest.)

  • Extra oefenmateriaal krijgen.

  • Materiaal wordt op CD-ROM, DVD, elektronische leeromgeving ter beschikking gesteld.

  • Hulp bij het invullen van agenda. (Blijft ter beschikking op het bord, elektronische leeromgeving)

  • Aandacht voor het tempo van noteren.

  • Geen voorleesbeurten voor de klas of oefeningen aan het bord (tenzij in overleg met de leerling).

  • Kleinere hoeveelheid oefeningen (indien mogelijk).

  • Het gebruik van PC met spellingcontrole voor huistaken.

  • Bij niet-taalvakken worden geen punten afgetrokken voor spelling.

  • Enkel bij taalvakken, mits gerichte voorbereiding, worden spelfouten aangerekend.

  • Rekenfouten, afhankelijk van het onderdeel, worden weinig of niet meegerekend; de redenering wordt gehonoreerd.

  • Redelijke foutenmarge wordt toegestaan bij (mathematische) tekenopdrachten.

  • Het gebruik van de zakrekenmachine bij toetsen en examens, behalve bij het onderdeel rekenvaardigheid. (Vanaf het 3de jaar wordt de zakrekenmachine algemeen gebruikt door alle leerlingen.)

  • Examen afleggen in een aparte examenklas.

  • Voorlezen van de vragen op vraag van de leerling (in sommige scholen voor alle leerlingen of in de examenklas).

  • Toezicht op het begrijpen van de vragen bij toetsen en/of examens.

  • Minder opgaven bij toetsen en/of examens en/of meer tijd krijgen tijdens examens en waar mogelijk tijdens toetsen.

 

Ter info: Op school  vind je in de bibliotheek ook luisterboeken.

Hoogbegaafd
Hoogbegaafde leerlingen

 

Voor hoogbegaafde leerlingen heeft het HDC het Zeppelin project opgericht. Leerlingen die aansluiten bij het Zeppelin-project nemen twee lesuren per week deel aan modules en projecten onder toezicht van een begeleidende leerkracht. De gemiste lessen halen de leerlingen zelf in.

 

Welke projecten de leerlingen doorlopen hangt af van het jaar waarin ze zitten. Tijdens hun 6-jarige carrière op HDC willen we hen van een zo ruim mogelijk gamma aan thema’s en werkvormen laten proeven. Zo leren ze Chinees, volgen ze een sessie archeologie, filosofie, economie, sterrenkunde, wiskunde, Italiaans, Maya’s etc. Enkele modules die zeker aangeraden worden, handelen over studiemethode voor hoogbegaafde leerlingen, motivatie, perfectionisme en faalangst en het aanleren van ontspanningstechnieken.

Oude Markt 28
B-3000 Leuven

 

+32 (0)16 22 27 92

+32 (0)16 20 23 89

info@hdc.ksleuven.be

© 2016 HDC Leuven. 

Privacyverklaring en Disclaimer

  • Facebook Social Icon
bottom of page